Idag ska vi få träffa två figurer som alltid finns tillsammans när man diskuterar och pratar om sökmotoroptimering. Dessa två figurer är tänkta att ge en förståelse hur det hela hänger ihop, detta med sökmotoroptimering.

Bibliotekarien Ann jobbar på bibliotek. Det är henne du frågar om vilken bok du ska låna. Utifrån dina önskemål så rekommenderar hon en bok.

Fågelholktsillverkaren Knut är precis som det låter – en fågelholkstillverkare. Han är egen företagare som tillverkar och säljer fågelholkar. Hans försäljning kunde dock varit lite bättre så han är något bekymrad…

Det är på biblioteket som bibliotekarien Ann och fågelholktsillverkaren Knut träffas för första gången. Ann kände redan till Knut och hans bok sedan tidigare och Knut hade en aning om att Ann hade ganska mycket kunskap om böcker. Det är en måndag eftermiddag och Knut har tagit sig tid till att träffa Ann för att prata med henne om varför hans bok så sällan lånas ut. Knut vet ju att desto fler personer som lånar och läser hans bok, desto fler fågelholkar säljer han. Men Ann lånar ju nästan aldrig ut hans bok. Varför inte då…

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Hej, vad kan jag hjälp till med?

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Är det du som är bibliotekarien Ann och som rekommenderar vilka böcker som lånas ut?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Ja, det är jag som har koll på alla böcker i vårt bibliotek och det är jag som rekommenderar våra besökare precis den boken de önskar utefter deras önskemål.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Jag behöver din hjälp.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Vad kan jag hjälpa till med?

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Det är nästan aldrig någon som lånar min bok.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Säg vilken bok det är så ska jag gå och hämta den så tittar vi.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– ”Att bygga hus till djur” heter den.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– OK, här har vi den.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Nå, vad tycker du? Varför är det nästan ingen som lånar min bok? Den är ju jättefin. Mörkblå och en stor bild på en fågelholk. Alla borde ju vilja läsa min bok.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Jaha, jaså, det är en fågelholk på framsidan. Jag har alltid undrat. Jag har ju tyckt det var en snygg bild men har aldrig förstått vad det var. Nu vet jag. Eller, nä, jag minns inte. Vad är det på bilden nu igne?

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Vad menar du?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Jo, du förstår, jag kan inte tolka vad en bild innehåller så jag kan omöjligtvis veta att det är en fågelholk på bilden. Du måste skriva det. Jag rekommenderar en alt-tag som beskriver vad bilden innehåller. På så sätt så vet jag och sånt gillar jag!

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Så det hjälper alltså inte att det är en snygg bild, jag måste skriva en alt-tag. Ok… Men titeln på boken var ju snygg! Verdana som typsnitt: ”Att bygga hus till djur”. Nå, vad säger du? Schysst titel va!?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Nej.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Vadå nej? Den handlar ju om att bygga hus till djur – fågelholkar.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Ok för att jag är smart, högutbildad och läser många böcker men att göra den kopplingen – hus till djur = fågelholkar, det är för komplicerat. Jag gillar inte komplicerat. Varför inte bara låta boken heta ”Fågelholkar”? För visst handlar väl boken om fågelholkar? På så sätt så vet jag ju direkt, utan att ens behöva läsa första kapitlet, att boken handlar om fågelholkar.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Smart. Tänkte inte på det… Så du menar att om jag döper boken till precis vad den handlar om så blir det enklare för dig när du ska leta upp den?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Sannerligen!

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Det känns som att vi kan stå här och konversera hela eftermiddagen. Kan vi inte gå iväg någonstans och kanske ta en kaffe i en lugn och tyst miljö?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Lugn och tyst miljö!? Du menar t.ex. ett bibliotek?

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Ja ett bibliotek hade varit trevligt.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Ok… Ska vi ses här om 5 minuter? Jag kan sätta på kaffe så fixar du varsin skiva ananaspaj. Jag kan nog lära dig ett o annat om hur du ska få din bok utlånad mest av alla böcker som handlar om fågelholkar.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Smart. Här blir ju perfekt att ses. Jag gillar ju bibliotek. Ses om 5…

Bibliotekarien Ann förklarar för fågelholktsillverkaren Knut vikten av korrekta rubriker