Knut har nu sovit. Eller egentligen inte. Knut har ju precis träffat Ann. Knut gillar Ann. Knut låg i sängen och tänkte på allt Ann hade sagt. Ann hade förklarat för Knut hur han måste skriva sin bok för att hon ska kunna rekommendera den för sina besökare på biblioteket. Knut gillar att få klara och tydliga besked. Ann är tydlig. Samtidigt känner Knut att Ann inte berättar allt för honom. Typiskt tjejer tänker Knut…

När Knut låg vaken i sängen passade han på att ändra lite i sin bok. Alla rubriker är utbytta och ger nu en förklaring på av texten handlar om istället för som tidigare Kapitel 1 osv. Knut känner direkt att hans bok blivit mycket bättre. Läsarna kommer att uppskatta den mer. Ann kommer att gilla den mer. Hoppas Ann kommer att rekommendera min bok framför andra böcker om fågelholkar tänker Knut och tar på sig sina skor och gå ut i solen.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Men är det inte fågelholkstillverkaren Knut som är på besök.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Korrekt observerat bibliotekarie Ann. Jag har lite ananaspaj här i fickan som jag tänkte bjuda på om det skulle smaka.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Du vet precis hur man charmar en bibliotekarie, Knut. Jag sätter på kaffet så ses vi här igen om 5 minuter.

Knut gick ett varv runt i biblioteket. Många böcker. Många böcker som handlar om fågelholkar. Knut blev först ängslig då han tänkte på alla läsare som hellre läser de böckerna före hans egna bok. Men sen kom han o tänka på att det är ju Ann som rekommenderar vilken bok läsaren ska läsa. Och Knut känner ju Ann. Knut gör som Ann säger ju. Ann säger att Knut är duktig. Knut ler och lägger upp två bitar ananaspaj på varsin tallrik.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Jag läste lite i din bok i natt.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Men behöver inte du sova på nätterna? Ingen orkar väl vara vaken hela tiden?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Inga problem. Jag sitter alltid uppe på nätterna och läser böcker. Jag läser oftast igenom alla böcker jag känner till varje natt. Så i natt läste jag igenom din bok och hittade att du hade ändrat så som vi pratade igår.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Vad glad jag blir när du säger att du läst min bok.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Det är jag som är glad Knut. Jag gillar din bok och nu förstår jag mer vad den handlar om. Det var faktiskt en läsare här på biblioteket i morse och frågade om det finns en bok som förklarar vilken diameter som hålet ska ha i en fågelholk anpassad till svartmesar. Jag gav honom en hög med böcker. Din bok var en av dem.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Menar du att någon har läst min bok nu!? Superkul! Men, vadå, ”en av dem”? Du la väl min bok högst upp i högen så läsaren tog den och bara den?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Din bok var en av dem, precis. Att jag skulle lägga dig högst upp bara för att du bjuder mig på ananaspaj och bjuder hem mig att ligga i din säng, det skulle inte vara seriöst. Jag är ju trots allt en bibliotekarie och vi bibliotekarier, vi måste tänka på att vara seriösa och professionella. Vi kan inte ge bokförslag baserat på känslomässiga värderingar. Vi går efter en förutbestämt mall och tar våra beslut efter den.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Jag förstår. Eller förresten, det gör jag kanske inte riktigt trots allt. Du talar om för mig hur jag ska göra, jag anpassar mig efter din vilja, du läser det jag gjort och du antingen gillar det jag gjort eller så ogillar du? Ju mer du gillar det jag skrivit desto högre upp i högen av rekommenderade böcker lägger du mig?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Jag kunde inte sagt det bättre själv.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Säg mig Ann, vad gör jag nu? Jag tänkte att jag gör som du i natt och stannar uppe vaken och jobba lite på min bok. Jag får en känsla av att du anser att jag bör ändra lite till i min bok. Alltså det är så jag tolkar dig. Jag tror dock att jag redan skrivit den perfekta boken så jag vill ju inte ändra något.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Du läser mig som en öppen bok Knut.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Var det ett klassisk bibliotekarieskämt?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Ja, visst var det kul.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Du är mycket festlig bibliotekarie Ann. Tur jag satt ner.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Om du ändå tänker sitta uppe i natt så har jag ett tips som du kan fundera på. Hoppas du förstår. Jag ska förklara för dig på ett sätt att en 5-åring förstår.

Knut sträcker på sig, sväljer sin sista bit ananaspaj och tar ett djupt andetag. Med förväntan i blicken fokuserar han och tittar djupt in i Anns bruna ögon.

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Text.

Knut har fortfarande inte börjat andas igen efter det djupa andetaget. Knut väntar på att Ann ska sätta igång och förklara nästa steg i hans förbättringsarbete. ”Text”. Vad menar hon med det? Varför säger hon inget mer? Knut måste klarar inte att hålla andan längre.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Text!? Vad menar du? Förklara. Jag spricker ju av nyfikenhet!

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Text.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Är det ytterligare ett klassiskt skämt som tätt förekommer inne på bibliotek eller vad? Jag är i fågelholksbranschen så jag fattar ingenting!

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Text. Du måste skriva text! Mycket text! Bra text! Innehållsrik text! Relevant text! Grammatiskt korrekt text! Jag är ju bibliotekarie så jag älskar ju som du kanske förstår text!

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Text? Är det nyckeln till framgång?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Det är en av nycklarna ja. En stor och viktig nyckel. Tänk dig in i läsaren situation. Han går till biblioteket och vill låna en bok som handlar ett speciellt ämne. Han hittar en. Går hem till sin hängmatta och lägger sig förväntansfull. Han hinner inte lägga sig till rätta innan han kommit till sista sidan. Tänk dig besvikelsen. Här hade ju läsaren planerat en hel eftermiddag i sin hängmatta och förväntat sig att lämna den några timmar senare fylld av kunskap – som han trodde han kunde få genom boken han fick låna på biblioteket. Tänk hans besvikelse. Hade han stannat kvar på biblioteket hade han kastat boken i papperskorgen och genast krävt att få låna en annan bok. Nu ligger han ensam i en hängmatta, besviken och sorgsen. Han är fortfarande lika tom på kunskap som för 1 minut sedan. Han läser titeln på boken och författaren. Han gör en mental anteckning och kommer sannolikt undvika författaren resten av livet. Eller i alla fall under så lång tid som minnet håller i sig.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Du menar att man som läsare förväntar sig ett visst innehåll? Kanske ett innehåll som ger kunskap och berikar ens liv? Men om inte? Kan man bara gå in på biblioteket igen och låna en annan bok?

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Jag ser rädslan i dina ögon min kära vän. Idag har läsaren sitt bibliotek med sig var han än är. Det tar under en sekund att kasta din bok i papperskorgen och låna en ny. Så det gäller att snabbt visa att här finns det minsann text för den mest kräsne läsaren.

Knut tänker fortfarande på att Ann nyss kallade honom för sin vän. Knut vill ju vara mer än en en vän. Knut blev lite ledsen. Samtidigt såg han möjligheter med sin bok. Han hade ju läst andra böcker om fågelholkar och alla dessa var tunna som silkespapper och lika innehållslösa som en skvallertidning. Knut har ju massor av erfarenhet och kunskap om att bygga fågelholkar. Han har bara missat att skriva om det i sin bok – samma som övriga författare missat att skriva i sina böcker. Knut glömde bort sin vän-status och blev glad igen.

FÅGELHOLKSTILLVERKAREN KNUT
– Jag ska skriva ner allt jag vet i min bok!!

BIBLIOTEKARIEN ANN
– Så ska det låta Knut! Spring hem med dig och börja skriva. Jag vet att du inte gör mig besviken.

Knut lämnade pajsmulor och kaffekopp bakom sig när han med raska steg sprang ut från biblioteket med sikte mot sitt hem. För nu visste han hur han skulle göra. Hur han skulle få läsarna att låna just hans bok. Att få dom att läsa hela boken och inte låna någon annan. Han hade ju precis fått ovärderlig information från Ann. Han insåg precis att han älskar Ann. Ann är hans nya kärlek. Ann ska hjälpa honom att låna ut alla hans böcker. Knut kommer att träffa Ann igen, det vet han. Knut är glad.