Skapa inlägg / nyhet

Här kommer en detaljerad beskrivning hur man skapar ett nytt inlägg eller nyhet.

Alla kommandon som hanterar inlägg hittar man under Inlägg uppe till vänster.
WikiInlagg1

Klicka på menyn för att visa dess undermeny. Normalt jobbar man bara med Alla inlägg och Skapa nytt. Nu när vi ska skapa ett nytt inlägg så klickar man på Skapa nytt. En ny sida visas.

Titel

Det första som ska anges är en Titel. Denna kommer att visas i listan med nyhter/inlägg på t.ex. startsidan och i sidomenyerna. Titel visas ju även som rubrik på själva inlägget när man som användare klickat på det. Så det är viktigt att skriva en bra och intressant titel.

Texten

I det stora vita textfältet på sidan ska själva texten till inlägget/nyheten skrivas. Det går bra att sätta rubriker, ny rad osv, ungefär som att skapa ett dokument i Word eller annan ordbehandlare. Man ska dock akta sig för att formatera för mycket. Allt för mycket text är heller inte bra.

Det går bra att lägga in bilder. Men egentligen är det överkurs och onödigt. Jag kommer till bild senare. Det handlar om att man kopplar en bild till ett inlägg/nyhet och det räckre långt. Då behöver man inte ange fler bilder i själva inlägget utan det gör man en gång på ett speciellt ställe – Utvald bild kallas det. Mer om det senare.

Kategorier

Det kan vara så att man har flera sidor med inlägg/nyhter och då måste man kategoriera alla inlägg så de visas på rätt ställe på hemsidan. Ett exempel är min sida, rays.se, där jag har en sida som heter Blogg och en sida som heter Nyheter. Min tanke med det är att under Blogg så skriver jag sånt som har mer med mitt företag att göra och vad jag gör åt mina kunder. Sidan Nyheter är mer världsliga händelser så som ny version av Windows eller information om nya Apple dator. Så det går att dela upp. Markera den eller de kategorier som stämmer med det inlägg som du skriver så hamnar det på sätt del av hemsidan.

Utvald bild

Längst ner i högerspalten finns information om Utvlad bild. Det är en bild som man kopplar till inlägget/nyheten och som sedan visas där inlägget visas. Så min åsikt är att det räcker med denna bild.

Helst ska alla dina inlägg ha exakt samma storlek på sina Utlada bilder. Detta för att användaren ska få se likadana bilder oavsett inlägg/nyhet. Det kan ju vara lite meckigt om man inte är så bra på bildhantering. Paint i Windows går ju att använda med det är inte så bra. Jag tror det finns onlineverktyg man kan använda. Photoshop Online typ.

När bilden finns sparad i datorn i rätt format är det dags att ladda upp den.
Klicka på Ange utvald bild.
Välj fliken Ladda upp filer.
Antingen dra o släpp filen från datorn till ytan eller klicka på knappen Välj filer för att välja bilden.
Efter en stund ska det visas en sida som har en knapp Ange utvald bild. Vid klick på den och man kommer tillbaka till inlägget och bilden visas nere till höger.

Sökmotoroptimering

För att Google enklare ska hitta sidan så bör man ange texter som underlättar. Längre ner finns ett fält som heter Title Tag. Här anger man titel på inlägget. Eller egentligen inte exakt. Det handlar om att Google ska hitta och då ska man beskriva vad inlägget handlar om. T.ex. så har man skrivit ett inlägg som handlar om att man klätt granen. Då skulle texten kunna vara (max 70 tecken) ”Julgranen har idag klätts med kulor och glitter från din lokala leverantör i Ljungby Rays Office”. Då är det viktigaste ordet Julgranen. Ja, att förklara detta är supersvårt. Men man bör skriva något. Denna text är även den text som visas på Google när man söker. Så det är ju en annons kan man säga.
Samma sak gäller med nästa fält Meta Description. Här kan man skriva flera meningar. 140 tecken. Försök skriva en inbjudande text.

Det ska vara allt. Klicka på Publicera och inlägget läggs ut på hemsidan. Titta på den och gå eventuellt tillbaka för att justera.

Dela på Facebook och sociala medier

Ett enkelt sätt att dela sitt inlägg/nyhet och slippa skriva om allt är att helt enkelt dela sitt inlägg på sin Facebook-sida. Eller egentligen till företags Facebooksida – eller båda.

När inlägget har publicerats och man är nöjd så går man till det och titta på det. På den sidan ska det nu finnas länkar för att dela. Klicka på t.ex. den för Facebook.
En ny sida kommer nu att visas där man kan göra vissa inställningar. T.ex. så kan man välja var det ska publiceras. Välja På en sida som du hanterar och välj där din företagssida. Det är allt som behövas göras. Klicka på Dela och inlägget delas på din tidslinje på Facebook. Smart sätt att dela vad man skrivit utan att behvöa skriva det två gånger. Dels skapas det länkt till din hemsida vilket är bra och kan ge trafik.